Korskyrkan-ett av två förslag till ny fritidsgård. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
Gävle

Gävle vill ha en ny central fritidsgård

Trots att Kultur- och fritidsnämnden ska spara 9 miljoner kronor nästa år så vill deras förvaltning satsa på en helt ny fritidsgård i centrala Gävle, en gård som kommer att kosta 1 miljon kronor per år.

Förvaltningen är nu intresserad över att göra om den gamla Nynäsgården bakom hamburgerrestaurangen Max. Ett hus som nu idrottsföreningen GODIS använder, men som är i mycket dåligt skick.
 – Vi har fått lovat få den upprustad, säger Ninni Berggren som är chef för föreningsstöd i Gävle kommun.  

Men man har även planer på att ta över Korskyrkans lokaler som också ligger i norra city. Men den blir bara aktuell om Gavlegårdarna köper fastigheten.


Block 17 ska läggas ned
I dag finns det redan en fritidsgård - Block 17 - som ligger i närheten av stortorget. Men den lokalen vill inte Gävle kommun ha till en ny fritidsgård.
 – Den ligger för nära krogarna, säger Ninni Berggren.
Block 17 har fått dispens fram till den sista maj - och läggs inte den nya fritidsgården där, så stängs Block 17 för alltid. 

I ett av förslagen så ska den nya fritidsgården drivas av de övriga nio fritidsgårdarna - men Block 17 är inte ens medräknad där som en samarbetspartner.
 – Vi har aldrig fått någon förklaring till varför vi inte är med i det här, säger Lars Björklund ordförande för föreningen På Rätt Väg som driver fritidsgården Block 17.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se
  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".