Naturreservatet vid Ista i Österfärnebo. Foto: Staffan Mälstam SR Gävleborg
Nedre Dalälven

Inga nya pengar till myggbekämpning

Det blir inga nya pengar till myggbekämpningen vid Nedre Dalälven. Länsstyrelsens projektpengar är slut, kommunerna vill inte fortsätta att betala och Näringsdepartementet säger tills vidare nej till statligt stöd.

Ingrid Bergman bor i byn Ista som ligger mittemellan naturreservatet och nationalparken i Österfärnebo. Det är ett av de ställen som är värst drabbade av mygg på somrarna vid Nedre Dalälven.

– Det här har blivet ett så stort problem, det är ju inte bara ett lokalt längre, det här sträcker sig över flera kommuner och län, säger Ingrid Bergman.

Under de senaste fem åren har pengar från regionala utvecklingsanslag, som Länsstyrelsen beviljar, och pengar från kommunerna bekostat myggbekämpning i området. Men förra året tog projektet slut. Till i år finns bara en liten buffertsumma sparad som räcker till ett par bekämpningar, men sedan är pengarna slut.

Inga nya pengar
I måndags kallade Näringsdepartementet till ett möte med berörda parter för att diskutera en framtida finansiering av myggbekämpningen.

– Det blir inga nya pengar nu i alla fall, säger Olof Rydberg, vikarierande länsråd vid Länsstyrelsen i Gävleborg, som deltog på mötet.

Men på mötet bestämdes en ny träff i höst och då man ska fortsätta att diskutera vem som egentligen ska betala för myggbekämpningen.

– Jag tror inte att det går att hitta några enskilda som kan ta ett ekonomiskt ansvar för det här. Men om det är kommuner eller staten som ska ta ett ansvar är jag osäker på, säger Olof Rydberg.

Övervägt att flytta
Men problemet för de boende i Österfärnebo kvarstår. Och Ingrid Bergman har många gånger funderat på att flytta därifrån.

– Jag har ju valt att bo här och det är en oerhört vacker natur. Men de gånger som jag har upplevt en sådan fruktansvärd stress med myggen har jag tänkt att nu sticker vi och flyttar. Men sedan kommer det över mig, vem vill köpa mitt hus när jag flyttar på grund av myggen, säger hon.

Staffan Mälstam
staffan.mälstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".