1 av 2
Haga slott - snart Victoria och Daniels hem. Foto: Jan Collsiöö/Scanpix
2 av 2
Klicka för grafik
Haga Slott

Victoria och Daniels framtida hem

Uppdaterad 12:30
Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling kommer att bo på Haga slott. Regeringen beslutade på torsdagen att avsäga sig rätten att använda slottet som disponerats av regeringen sedan 1966.

– Diskussioner har förts med kronprinssessan och Daniel Westling för att säkerställa att de verkligen vill bo där men det är vårt initiativ, vi avsäger oss dispositionsrätten och det är kungen som förfogar över själva beslutet att de ska kunna bo där, säger Fredrik Reinfeldt.

Hur kommer det sig att du kom på den här idén?

– Jag är inte äldre än att jag också har bilder av hagasessor och förstår eftersom jag har varit en del på Haga vilken bra närmiljö som finns där

Enligt hovet ser kronprinsessan Victoria fram emot att bosätta sig på slottet tillsammans med Daniel Westling. När de flyttar dit är inte bestämt än.

Slottet ligger i Hagaparken strax norr om Stockholm. Många använder parken som ett friluftsområde och frågan är om de nu kommer störas av fler vakter och staket. Fredrik Reinfeldt.

– Det är precis den typen av frågor som man säkert måste gå igenom men som inte ligger på regeringen utan det är Statens fastighetsverk och Hovet som kommer att diskutera detta tillsammans.

– Däremot så förblir Haga öppet för allmänheten, det är ett väldigt populärt utflyktsmål för många stockholmare.

Sarah Sidibé
sarah.sidibe@sr.se

Mats Eriksson
mats.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".