Överläkare Torben Särnmark, som nu slutar i protest mot den dåliga bemanningen på akutvårdsavdelningen. Foto: Filip Stiller SR Gävleborg
Gävleborg

Allvarliga brister inom akutsjukvården - överläkare slutar i protest

Det finns allvarliga brister i akutsjukvården i Gävleborg. Det säger den enda överläkaren på akutsjukvårdsavdelningen i Gävle, Torben Särnmark, som nu slutar i protest mot den dåliga bemanningen.

Konsekvensen av personalbristen är längre väntetider och risk för högre dödlighet på akuten. Därför är det omöjligt att jobba kvar, säger Torben Särnmark.

– Det är 200 patienter i månaden och 50 patienter i veckan och förr eller senare gör man fel, säger Torben Särnmark som med några få undantag har varit ensam överläkare på akutvårdsavdelningen AVA på Gävle Sjukhus under årets första månader.

Högre dödlighet
Avdelningen, som har hela 2 600 patienter per år, kräver minst tre överläkare, enligt Särnmark. Och konsekvenserna av personalbristen kan bli riktigt allvarliga.

Längre väntetider på akuten är alltså den värsta följden. Det finns ett flera studier som visar ett samband mellan antalet patienter i väntrummet, och dödligheten på akuten.

Kjell Norman, divisionschef för operation vid landstinget gävleborg, säger att kritiken från Torben Särnmark är befogad och att man ska sätta igång att rekrytera.

Vill ha specialister
Lösningen på problemet är enligt Torben Särnmark att ha specialiserade, erfarna läkare som jobbar fast på AVA och som fungerar som stöd när det kommer in unga läkare eller vikarier. 

Det här var något som Peter Bergh, tidigare chef för ambulans och akutsjukvård på landstinget, arbetade för. Torben Särnmark är kritisk till att Bergh fick lämna sitt uppdrag för ungefär en månad sedan.

Filip Stiller
filip.stiller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".