Näringsministern träffade ambassadörer för kvinnligt företagande i Gävle, en av dem var Ann Jonsson som driver Sahflors skafferi. Foto: Staffan Mälstam SR Gävleborg
Gävle

Olofsson: "Alla måste ta sitt ansvar"

I dag besökte näringsminister Maud Olofsson Gävle för att träffa kvinnliga företagare och prata om regional tillväxt. Centerledaren sa bland annat att ett allt större ansvar för att skapa arbetstillfällen kommer att läggas på enskilda individer i framtiden.

Maud Olofsson sa så här när hon besökte Gävle idag:

– Det är ett stort ansvar för alla enskilda individer att lyfta Sverige om vi ska klara oss ur krisen.

Enklare för företag
Framför allt är det inom den offentliga sektorn som näringsminister Maud Olofsson vill göra det enklare att starta privata företag.

Det berättade hon när hon i dag besökte Gävle för att bland annat träffa 13 kvinnor från länet som är ambassadörer för kvinnligt företagande. I det uppdraget ingår bland annat att åka runt och föreläsa om sin verksamhet och inspirera andra.

Enklare regler
Men Ulrika Östlund – som driver företaget Neuropsyk i Bollnäs och är en av totalt 25 ambassadör för kvinnligt företagande i länet – efterlyser enklare regler för att starta eget.

– Man håller på med mycket lagändringar kring vård och omsorg, men det behövs något mer. Det behövs något som underlättar för folk att starta bolag.

Stigande arbetslöshet
Enligt regeringen så kommer arbetslösheten att fortsätta att stiga och så här kommenterade Maud Olofsson läget på arbetsmarknaden i Gävleborg.

– Det är en mycket tuff situation, men ingen regering i hela världen kan stoppa att det finansiella systemet brakat samman.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".