Nils Jakobsson ansvarar för flytten av Pub Bells. Foto: Agneta Sundberg SR Gävleborg
Bollnäs

Dags för stor husflytt i Bollnäs

På tisdag kväll flyttas Pub Bells i Bollnäs till andra sidan järnvägen. Förberedelserna har pågått flera veckor och hela huset har pallats upp och ser ut att sväva i luften.

Det gäller att vara noggrann när sådana här stora hus ska flyttas berättar Nils Jakobsson på företaget Tunga Lyft & Flytt från Söderhamn som ansvarar för flytten.

– Det är mycket pyssel och en hel del planering innan man kan komma till skott, säger Nils Jakobsson.

Har fullt upp
Det är ingen lågkonjunktur för flyttbranschen av tunga lyft. Sedan starten 1988 har Nils Jakobsson haft fullt upp och det är mest företag som anlitar honom.

Just nu pågår förberedelserna för flytten av Restaurang Pub Bells i centrala Bollnäs. Hela huset har pallats upp och ska dras in över Nygatan för att trailern ska kunna backa in under huset.

Räknar med stor publik
Själva transporten börjar klockan 22 på tisdag och Nils Jakobsson räknar med många åskådare längs vägen.

– Hela Bollnäs är nog ute, det är stort det här för många. När vi flyttade ett hus i Hudik sa de att det var mer folk ute än det var på marknaden. 

Färdvägen går norrut och över Höglundaviadukten och sedan ner mot Jetmacken där huset ska stå. Sträckan är ungefär en kilometer och kommer att ta två timmar.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".