Foto: Erik G Svensson/Scanpix
gävle

Röntgenslöseri på Gävle sjukhus

Det tas fler röntgenbilder på Gävle sjukhus än på det betydligt större Södersjukhuset i Stockholm. Det är både oekonomiskt och hälsofarligt hävdar nu flera läkare på sjukhuset. Anledningen till att så många patienter röntgas är att osäkra läkare vill gardera sig.

Så mycket som var tredje medicinsk patient scannas med röntgen på akutvårdsmottagningen, AVA, i Gävle. Enligt överläkare Torben Saernmark, har läkarna så mycket ångest att de inte längre vågar observera patienterna.

Det blir en oerhört stor strålning, överdriften av undersökningar är så stor att det tas fler röntgenbilder i Gävle än på Södersjukhuset, som är ett stort akutsjukhus i Stockholm.

Göran Iwar, som är medicinskt ledningsansvarig för röntgen i Gävle påpekar ett annat problem med röntgenslöseriet, nämligen kostnaden. Han menar att ungefär hälften av alla undersökningar görs i onödan.

Flera läkare på sjukhuset säger att det är både oekonomiskt och farligt, och att så mycket som 1,5 miljoner per år går till spillo på grund av slöseriet.

1.5 miljon per år till ingen nytta i kristider som dessa. Men landstingets divisionschef för diagnostik, Anne Östling Kütt, kände inte ens till problemen på AVA, när vi ringde.

Filip Stiller
filip.stiller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".