Foto: Olof Höglin SR Gävleborg
Sandviken

Sämre än väntat för Sandvik

Sandvikaktien föll i dag kraftigt efter att kvartalsrapporten visade på en förlust på 429 miljoner kronor. Resultatet var klart sämre än vad analytikerna hade räknat med och när Stockholmbörsen stängde hade aktien fallit med 15 procent.

Inte sedan 1983 har Sandvik haft negativt resultat i en kvartalsrapport. Aldrig tidigare har fallet varit så stort som nu, minus 429 miljoner kronor, och det efter ett fjärdekvartal förra året som redan det pekade nedåt.

Hittills i år har Sandvik minskat sin personal med drygt 5 000 personer globalt, inklusive korttidsanställda, och man räknar med att tvingas minska med ytterligare 2 000 personer under året.

Anledningen är naturligtvis den kraftigt minskade efterfrågan på grund av världsläget och i valet mellan fortsatt produktion och att tömma lagren så har Sandvik valt det senare för att behålla ett positivt kassaflöde, i dag ligger det på plus 1,7 miljarder.  

Börsen reagerade direkt på det oväntat dåliga resultatet och aktien föll med nio procent på bara några minuter och fortsatte sedan att falla under eftermiddagen.

Jenny Sanner Roosqvist
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".