Kroniskt sjuka ska ha nära till vård och specialister tycker landstingsrådet Ann-Margret Knapp (S). Foto Anders Ekholm SR Gävleborg
landstinget

Akut brist på neurologer

Sedan februari finns inte en enda neurolog i norra Hälsingland. Patienter med kroniska sjukdomar som MS och Parkinsson får därför åka till Gävle för att träffa läkare dit verksamheten flyttat.

I hela Gävleborgs landsting finns endast två neurologer på sju tjänster, alla i Gävle. Det har inneburit att mottagningen på Hudiksvalls sjukhus flyttat till Gävle.

Landstingsrådet Ann-Margret Knapp tycker inte att det är acceptabelt på sikt utan vill att rekryteringen av specialister fortsätter.

– Jag kommer att bevaka det här för jag anser att det här handlar om en kompetens som patienterna är i behov av.

I morgon presenteras förslag till strukturförändringar inom landstinget och stora besparingar är att vänta. Men om det innebär att verksamheten med neurologerna flyttas permanent till sjukhuset i Gävle kan inte landstingsrådet Ann-Margret Knapp svara på i dag.

– När det handlar om kroniska sjukdomar tycker jag att det ska finnas nära i bassjukvården. Jag hoppas vi ska kunna rekrytera den här kompetensen.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".