Älvkarleby

Busschauförer glömmer att hämta skolbarn

Föräldrar till barn på Sörgärdets skola i Älvkarleby har nu tröttnat på att bussen som ska hämta barnen efter skolan missar att köra in till skolhållplatsen. Det här har skett minst en gång i månaden en längre tid nu, säger Ann-Cathrine Mattsson, mamma till 10-årige Emil som går på skolan.

- Det känns oansvarigt. Det känns som om våra barn ligger löst i luften och ingen tar riktigt ansvaret fullt ut. Det är en ohållbar situation, speciellt för barnen som måste stå och vänta och osäkerheten kring om bussen kommer eller inte. Jag menar, jag skulle inte få behålla mitt jobb om inte jag skötte mitt uppdrag, säger Ann-Cathrine Mattsson.

Busschauförerna glömmer
Det meningen att bussen som ska hämta barnen som går på Sörgärdets skola i Älvkarleby ska åka in där klockan 12.30, 13.30 och 14.30. Men de senaste åren har det skett ofta att busschaufförerna helt enkelt glömmer att svänga in där, och i stället åker vidare. I går på eftermiddagen var det dags igen, berättar Emils mamma Ann-Cathrine Mattsson:

- Emil ringde ju till mig med sin mobil, som vi skaffat just av den här anledningen. För man kan ju knappt jobba i lugn och ro när man vet att han ska åka, förrän man hör att han kommit hem dit han ska. Då ringer han pch säger att de inte har åkt från skolan än, och då var klockan kvart i. Och vi pratar alltså om sexåringar och sjuåringar och uppåt, säger Ann-Chatrin Mattsson.

Taxibilar får hämta
Efter att eleverna pratat med vuxna på skolan så ordnades det taxibilar som hämtade barnen och körde hem dem. Enligt de föräldrar som nu tröttnat på misstagen så sker det minst en gång i månaden under terminen att UL-bussen, som körs av Swebus, missar att åka in till skolhållplatsen. Så här säger i dag Sture Jonsson, som är informationschef på Upplands Lokaltrafik:

- Om barn inte blir hämtade av bussen såsom det är tänkt så ser vi extra allvarligt på det. Vi kommer i dag, tillsammans med entreprenören, att titta på vad det egentligen är som är orsaken till att barnen inte blev hämtade. Och framförallt hur vi ska se till att det inte händer igen, säger Sture Jonsson.

- Föräldrarna menar att det sker cirka en gång i månaden, hur acceptabelt är det?

- Inte ens en gång en månad är acceptabelt. Sånt här ska inte ske, Sture Jonsson, som är informationschef på Upplands Lokaltrafik.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".