Josef Wiklund, närpolischef i Söderhamn, vill sätta stopp för supandet. Foto: Magnus Hansson SR Gävleborg
söderhamn

Böter för supande i centrala Söderhamn

Nu är det slut på supandet på allmän plats i de centrala delarna av Söderhamn. Polisen tänker i kväll - på Valborgsmässofton -bötfälla de som dricker alkohol i centrum.

I hela Gävleborgs län satsar polisen i dag och i kväll på att minska ungdomsfylleriet. Under dagen kommer polisen röra sig runt systembolagen för att förhindra langning, och i kväll, Vlborgsmässoafton, kommer fler poliser än vanligt vara i tjänst.

I Söderhamns kommun tar man det hela ett steg längre. Där ska allt fylleri i de centrala delarna minskas. I den lokala ordningsstadgan står det att det är förbjudet att dricka alkohol i de centrala delarna av Söderhamn. En starköl kan ge 500 kronor i böter. Och enligt Josef Wiklund gör inte det här att polisen kommer få svårare att kontrollera drickandet - när det nu sprids ut över hela stan.

– Det är bättre att få bort den stora mängden alkoholkonsumenter från centrala Söderhamn, för om de väljer att vara på platser utanför det här området så kommer de vara i betydligt mindre grupper av människor som firar. Då blir också risken betydligt mindre för konfrontationer och våld, säger Josef Wiklund. 

Populärt beslut bland boende
Olle Rudolphi bor i centrum och han gillar polisens satsning.

– Det tycker jag är väldigt bra för vi är ju väldigt utsatta här i centrum med busliv på nätterna, så det är bara positivt för oss som bor mitt i stan, säger han.

Även Anna Nilsson från Söderhamn tycker det är bra att polisen tänker bötfälla de som dricker på allmän plats.

– Det kanske blir mindre skadegörelse. Det blir lite lättare att hålla det borta hoppas jag, säger hon.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista