1 av 2
Mats Larsson gillar inte de nya ROT-jobben. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
2 av 2
Anders Hansson på Svenska Bygginustrier. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
gävleborg

Hantverkare ratar ROT-jobb

Krånglig pappersexercis gör att många hantverksfirmor drar sig för att ta åt sig så kallade ROT-jobb. De nya reglerna som träder i kraft 1:a juli innebär att privatpersoner som renoverar sina hem bara behöver betala halva fakturan för arbetskostnader, resten får företaget kräva in av Skatteverket.

– Som det är nu fungerar det bra, men efter 1:a juli är det helt ointressant, säger Mats Larsson som driver målerifima i Gävle.

ROT-avdragen har skapats av regeringen för att få fart på byggmarknaden och stoppa svartjobben. Med ROT-avdragen kan en privatperson kan dra av hälften av arbetskostnaderna för renoveringsjobb i bostaden upp till 50 000 kronor - vilket betyder att priset blir billigare än att anlita svart arbetskraft.

Anders Hansson på arbetsgivarnas branschorganisation Sveriges byggindustrier är mycket positiv.

– De största fördelarna är ju att vi har en lågkonjunktur och att vi kan få behålla personalen i företagen, säger han.

ROT-avdragen har funnits ända sedan december månad, där privatpersonen själv får betala fakturorna och sedan göra skatteavdrag för hushållstjänster i deklarationen. 13:e maj fattar riksdagen ett nytt beslut kring administrationen av ROT-avdragen. Om det klubbas igenom som det är tänkt innebär det att ansvaret läggs över på företagen som får hälften av betalningen av privatkunden, och resterande del från Skatteverket i efterhand.

Olika syn på saken
Målaren Mats Larsson är kritisk till den nya fakturamodellen, han vill ha det precis som man har det i dag.

För Mathias Lemberg från Söderhamn kom beskedet om ROT-avdrag som en skänk från ovan när det kom precis samma månad som han började renovera familjens bostad.

– Ja, det blev så. Det blev en liten julklapp från regeringen kan man säga, säger han belåtet.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".