1 av 2
Foto: Jessica Gow/Scanpix
2 av 2
En sådan här pollenfälla vill pollenallergikerna ha igen. Foto: Ola Torkelsson/Scanpix
gävleborg

Pollenallergiker efterlyser mätningar

Pollensäsongen pågår för fullt, men sedan ett par år tillbaka finns inga dagliga pollenmätningar i länet. Och det är ett stort problem för allergikerna i Gävleborg, som får svårt att planera sina liv.

Ungefär fyra procent av befolkningen har svåra pollenallergier, och för dem blir livet svårare nu under april och maj.

Avsaknaden av mätningar leder till att många blir sjuka när de överraskas av pollenhalterna, men det händer också att många medicinerar sig i onödan eller sitter inne flera veckor längre än vad de behöver, i rädslan för att drabbas av de influensaliknande symtomen.

Familjeläkare Kristina Bröms som har forskat om allergier hos barn, förklarar hur mycket det kan skilja sig, när det gäller de dagliga pollenhalterna.

– Om man vet att jag tål att vara ute tre timmar när det bara är lite pollen så motsvarar det 20 minuter vid måttliga halter och 2 minuter när det är höga halter. Om man ser den skillnaden på hur mycket pollen man får i sig på tre timmar, 20 minuter eller 2 minuter då förstår man också vilken nytta man har av att veta hur det är just nu, säger Kristina Bröms.

Det var för några år sedan som landstinget beslutade om att lägga ner mätstationen i Gävle. Motiveringen var att det saknades forskning som visade vilka fördelar det fanns med att ha lokala så kallade pollenfällor. Det hette också att det räcker med att titta ut genom fönstret för att se om det är soligt eller regnigt, för att kunna bedöma hur mycket pollen det kommer bli under dagen.

Det är helt fel, enligt Marianne Jarl, ombudsman för Astma och Allergiförbundet.

– Dels kan det vara så att vindar för med sig pollen och dels är det så att du kan inte avgöra hur mycket pollen det är bara genom att se om det är klart väder eller om det är regnigt. Det kan också vara så att när regnet upphör kan det spricka upp och bli ännu mer pollen, säger Marianne Jarl.

Filip Stiller
filip.stiller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".