1 av 2
Milva Jansson hoppar igen. Foto: Magnus Hansson SR Gävleborg
2 av 2
Milva Jansson, huvudpersonen i historien. Foto: Magnus Hansson SR Gävleborg
söderhamn

Dramatisk luftfärd slutade lyckligt

Det blev ett stort pådrag på 1:a maj när många boende runt Florsjön i Söderhamns kommun trodde att en fallskärmshoppare höll på att drunkna när de såg en skärm falla ner i Florsjön. Men det var bara 18-åriga Milva Janssons fallskärm som hamnade i vattnet. Själv landade hon med sin reservskärm i en skogsglänta, efter en dramatisk luftfärd med en trasslande huvudskärm.

– Det var lite så här: O, hjälp vad gör jag nu? Nu kommer jag att dö! ungefär, men man hann inte riktigt reagera. Jag kommer inte att få loss huvudskärmen, men sedan fick jag loss den! berättar Milva Jansson engagerat.

Men all den träning du har lagt ner före den hjälpte verkligen dig när du var där uppe?

– Ja, det gjorde den. Jag visste ju vad jag skulle göra.

Hur gick landningen då?

– Jag kom ner och insåg att jag inte skulle hinna till fältet, och då såg jag att där fanns ett litet utrymme mellan två träd och då svängde jag in så jag hamnade mellan dem, men då var ju skärmen mycket större än mig så därför fastnade skärmen i ett träd, berättar hon.

– Det var ganska roligt för jag var beredd att landa på marken, och så plötsligt studsade jag uppåt! Det var verkligen bungy jump-känsla! säger hon.

Men allt gick bra till slut?

– Ja, det gick bra. De kom och hämtade mig med stege, jag gjorde mig inte illa och det var ganska roligt.

Men nu har du ju hoppat igen, hur kändes det?

– Jag hoppade i går då jag var jätterädd! Och så hoppade jag nu och nu var jag inte särskilt rädd. Jag kände mig avslappnad, säger hon.

Så du kommer att fortsätta att hoppa fallskärm?

– Jaja, det är klart!

Du skapade ju lite panik här runtomkring i går. Det var ju folk som trodde att du hade drunknat för din huvudskärm landade ju i vattnet.

– Jag hörde det. Det var typ polis och brandmän som kom sa de, men jag såg inget av det, säger hon.

Du hängde ju i ett träd under tiden.

--Ja, precis! tillägger hon och skrattar.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".