Tova och Hanna Dalrud. Foto: Magnus Hansson SR Gävleborg
söderhamn

Indragen skolskjuts upprör föräldrar

Många föräldrar och barn i Östanbo i Söderhamns kommun är upprörda. Kommunen har nämligen beslutat att flera av barnen inte längre ska få skolskjuts hem från skolan. Det betyder att barnen själva får ta sig hem över den, enligt föräldrarna, hårt trafikerade så kallde Flygvägen.

När Söderhamns kommun beslutade att lägga ned skolan i Östanbo och att eleverna istället skulle gå i Sandarne skola bestämdes att alla Östanboelever som måste ta sig över Flygvägen skulle få skolskjuts både till och från skolan under en tidsbegränsad period.

Nu är den tiden över och till hösten kommer inte alla barn få åka med skolskjutsen hem längre. Det är bara de barn som går i 1 - 3 klass och som bor mer än 2 km från skolan som får det.

Robert Dalrud och Monica Nilssons dotter Hanna Dalrud får inte det.

– Det är inte bra, säger Hanna.

Varför är inte det bra tycker du?

– För jag behöver skolsjuts hem, säger hon.

Att barnen inte får skolskjuts hem beror på att det enligt Söderhamns kommun är mycket lugnare med trafik på vägen under dagtid. Det håller inte Roger Trönnblom vars dotter ska börja i ettan till hösten med om, och han är upprörd över beslutet.

– Ja, man blir ju förbannad naturligtvis.

Hur är vägen här?

– Ja, det är en 50-väg, men ganska ofta går det väl uppåt 80 iallafall, och vägen är ganska väl trafikerad, säger han.

Söderhamns kommun har byggt en trottoar längs med Flygvägen för att barnen säkrare ska kunna ta sig till skolan. Men föräldrarna tycker att den är alldeles för smal och att den dessutom har för höga kanter. Och att det dessutom inte finns några övergångsställen gör att de nu är oroliga för barnen.

– Ja, det värsta är väl om en olycka skulle inträffa, säger Robert Dalrud.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".