Sexhandeln har i allt större utsträckning flyttat ut på internet. Foto: Scanpix
Gävleborg

Utbredd sexhandel på internet

Intresset för att köpa sex på internet är stort. Det visar en undersökning som Sveriges Radios reporternätverk har gjort. Under en veckas tid la vi ut ett 20-tal påhittade annonser på nätet där unga tjejer från olika delar av Sverige ville sälja sex. Runt 1000 män hörde då av sig.

Vi tog kontakt med en man från Gästrikland, som svarat på en av annonserna, för att fråga hur han tänker kring att köpa sex.

– Jag har träffat två stycken och de har varit kring trettio år.

Du tänker inte att det du gör kanske är fel?

– Jo det gör man, man har ju familjemedlemmar.

Hur lätt skulle du säga att det är att få kontakt med kvinnor som vill sälja sig själva via nätet?

– Alldeles för lätt. 

Att det är olagligt, hur tänker du kring det?

– Det är olagligt att köra bil för fort också.

Risken att åka fast är det nått du tänker på?

– Det är samma sak där, om man kör bil för fort så finns risken att man åker fast där också.

Under de senaste åren har allt mer av sexhandeln flyttat ut på Internet. Det visar en rapport från socialstyrelsen från 2007, men trots det så finns det hos polisen små resurser att arbeta med prostitutionen på nätet.

När Sveriges Radios reporternätverk la ut 19 påhittade annonser på nätet där tjejer från olika delar av Sverige ville sälja sex, så hörde runt 1000 män av sig via mail och telefon. I Gävleborg var det 40 män som svarade på annonsen.

Svårt att komma åt
Enligt Hesam Akbari, presstalesman vid Gävleborgspolisen känner man till sexhandeln på nätet, men har svårt att gör någonting åt det.

– Att det förekommer i länet är helt klart, omfattning är svårare att sätta fingret på. Även om vi från polisens sida får kännedom om det är det svårt att bevisa att det verkligen skett, säger Hesam Akbari.  

Enligt sexsköpslagen som är tio år gammal är det lagligt att sälja sex men inta att köpa sex. 

Ett storstadsfenomen
Enligt polisen är sexköp främst ett storstadsfenomen och det märks också i statistiken där de flesta fall av personer som blivit dömda för brott mot sexköpslagen finns i Stockholm, Göteborg och Malmö.

I Gävleborg har ingen person dömts för sexköp under de tio år lagen funnits och polisen i länet lägger heller inga resurser på att bekämpa sexhandeln på nätet. Istället hänvisar man till Rikskriminalpolisens som jobbar nationellt.

En resursfråga
Men enligt Patrik Cederlöf som är nationell samordnare av arbetet mot prostitution och människohandel så borde fler polismyndigheter jobba mer med sexhandeln på nätet.

– Efterfrågan finns över hela landet, även i små orter och det handlar mer om var man lägger resurserna om man vill komma åt det. Men samtidigt handlar det om prioriteringar, antingen ser man det här som en allvarlig företeelse eller så ser man det som ett mängdbrott. Straffsatsen är ju inte direkt hög om man säger så, säger Patrik Cederlöf.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

FAKTA: Sexköpslagen i Sverige

Sedan 1 januari 1999 är det förbjudet att betala för en tillfällig sexuell förbindelse i Sverige.

Förbudet infördes som en av flera åtgärder för att motverka prostitution.

Straffskalan är böter eller fängelse i högst sex månader.

Just nu pågår en utredning om tillämpningen av förbudet mot köp av sexuell tjänst och de effekter förbudet fått.

Brottsförebyggande rådet har tidigare konstaterat att det är svårt att efterleva lagen, främst när det gäller den dolda prostitutionen.

Den 30 april 2010 ska utredningen presenteras.

Källa: www.regeringen.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".