LO i Gävleborg är ett undantag

Sveriges Radio har ringt till LO´s 19 distrikt och kommit fram till att det bara är fem distrikt som satsar aktivt på att få medlemmarna att rösta i EMU-valet. Men Gävleborg är ett av dom få LO-distrikten som faktiskt är aktiva.
Sedan den 5 april har Gävleborgs LO-distrikt turnerat i länet och delat ut opartisk information om EMU. Däremot har dustriktet inte satt av någon personal för att jobba med informationskampanjen. Turneén har varit ett samarbete med ABF, arbetarkommunerna och LO-facken i länets kommuner. Många av de andra LO distrikten runt om i landet som Sveriges Radio har pratat med tycker att det är svårt att kampanja inför folkomröstningen eftersom LO inte tagit ställning för vare sig ja eller nej. Men Gävleborgs ombudsman Maritha Lutti håller inte med: -Det viktiga för oss är att folkbilda och locka folk till valurnorna. Det innebär ju inte att jag själv behöver ta ställning eller framföra min synpunkt, säger hon. LO:s medlemmar är också en grupp som av tradition har lågt valdeltagande. Att få medlemmarna mer politiskt engagerade ser därför Maritha Lutti som en viktig demokratifråga.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".