SÖDERHAMN

Jägare utsattes för livsfara

Gävleborgspolisen gjorde en allvarlig miss vid björnolyckan utanför Söderhamn i går förmiddag. De skickade nämligen ut outbildade jägare för att avliva den trafikskadade björnen och därmed försattes jägarna i en mycket farlig situation.

En björnhona med två ungar skadades i går vid E4 söder om Söderhamn. Polisen kallade då in oerfarna jägare i eftersöket och utsatte dem därmed för fara.

En av jägarna är Yngve Skoglund från Svansjöns jaktvårdslag i Ljusne.

– Varken polis eller ambulanspersonal vet hur vi ska bete oss, det finns inga direktiv, säger jägaren Yngve Skoglund kritiskt.

Kritiken är befogad, polisen gjorde nämligen en rejäl miss när de kallade in lokala jägare istället för någon av de tre specialutbildade grupper i Gävleborg som ska leda eftersök med rovdjur inblandade.

En björn kan utgöra ett livsfarligt hot mot okunniga människor om den känner sig trängd - och en trafikskadad björn med ungar tillhör definitivt den kategorin.

Lars Erik Nordin, som ansvarar för rovdjursfrågor på Gävleborgspolisen, ser allvarligt på polisens miss.

– Det är jägarna själva som måste kunna bedöma om de klarar av det eller inte.

Den skadade björnhonan spårades och kunde avlivas. Jakten på de två björnungarna har avbrutits eftersom polisen bedömer att de är tillräckligt gamla för att klara sig själva.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se