Socialtjänsten vill spara 3,5 miljoner kronor på boenden för hemlösa. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
Gävle

Nedläggningshotat boende för hemlösa

Lågtröskelboendet för hemlösa i Gävle kan läggas ned. Det föreslår Socialtjänsten som totalt har ett besparingskrav på 14 miljoner kronor.

Om lågtröskelboendet i Gävle läggs ner så blir 25 personer utan bostad och tillsyn.

– Det är bedrövligt, säger en person som tidigare har varit hemlös i Gävle. Jag har ju själv bott som de förut, det blir källare och kvartar.

Tufft på livets baksida
Det är tuffa tag som gäller för de människor som befinner sig på livets skuggsida. Socialtjänsten vill nämligen lägga ner allt boende som de ansvarar för – en besparing på 3,5 miljoner kronor.

De boenden som innefattas är Hemstagården, Familjeboendet, Lågtröskelboendet och Birka som är dygnsvård för alkoholister och narkomaner som ska slussas ut i samhället.

– Det finns inget som kan jämföras med Birka i något annat län i Sverige, fortsätter vår tidigare hemlöse intervjuperson.

Upprättat sparlista
Den som är ytterst ansvarig för valet av de här sparförslagen är socialchefen i Gävle, Christine Hemborg.

– Vi har ju mycket lagstadgad verksamhet och det har vi undantagit. Sen har vi gjort en lista där vi kan göra besparingar.

Men det stämmer bara till hälften – eftersom personalen på lågtröskelboendet har fått fungera som någon slags socialjour dit polisen får föra de som egentligen skulle omhändertas enligt Lagen om vård av missbrukare, LVM.

Polisen kritisk
Glenn Hillman är närpolischef i Gävle och är starkt kritisk till att lägga ner lågtröskelboendet på Stallgatan i Gävle.

– Vi har ju haft god hjälp av personalen på Stallgatan vilket innebär att vi inte skrivit några skrivelser till socialtjänsten om LVM. Men nu kanske vi måste börja skriva och socialtjänsten måste fundera hur de ska ta hand om människorna. Det kanske blir en dyr kostnad för LVM-vård.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista