sandviken

Sandviksförhandlingar avslutade - facket går till Arbetsdomstolen

Förhandlingarna om jobben på Sandvik är avslutade. Det blir 460 metallare som sägs upp och 90 personer får gå i avtalspension. Sedan tidigare har 165 arbetare fått gå hem. Metallfacket är kritiskt till hur det har gått till och ska nu gå till Arbetsdomstolen.

Metallfacket menar att det hade kunnat gå att rädda betydligt fler anställda. Enligt facket bryter företaget mot LAS och kommer nu alltså att gå nu till Arbetsdomstolen.

Enligt facket gick Sandvik efter kompetens istället för turordningen sist in först ut i många fall när företaget förhandlade om vilka som skulle sägas upp från Sandvik Material and Technology - SMT.

Och Bo Boström, fackordförande på Metall på Sandvik är kritisk.

– Man följer ju inte lagen om anställningsskydd! Och då tvingar de ju oss att går till Arbetsdomstolen och ogiltigförklara uppsägningarna, säger han.

– Som det ser ut nu - om det inte blir någon förändring nästa vecka när de har genomfört uppsägningen - så är det väl åtminstone 80-90 ärenden, säger Bo Boström.

Vd:n svarar på kritiken
Peter Gossas, vd på Sandvik Materials Technology, svarar på kritiken:

– Vi har på alla sätt försökt följa lagen om anställningsskydd vilket kortfattat innebär att i en minskningssitutation att en person med lång anställningstid går före till de befattningar som man har acceptabel kompetens för, säger han.

IF Metall hävdar att ni inte följer lagen om anställningsskydd. Vad säger du om den kritiken?

– Ja, det får stå för IF Metall, men svårigheten är faktiskt att ju större minskningen är - och helt klart är det här en stor minskning - så måste vi gå på LAS mycket strikt, och det innebär att man har företräde till de befattningar som man har acceptabel kompetens till, säger Peter Gossas, vd på Sandvik Materials Technology.

Lotta Persson
lotta.persson@sr.se

Tomas Forsman
tomas.forsman@sr.se