Bollnäsföretagaren Folke Rahm satsar den här gången på arbetslösa personer mellan 50 och 65 år. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
Bollnäs

Satsar på äldre arbetslösa

Med företaget Hyr en pensionär har Folke Rahm visat att det finns en framtid på arbetsmarknaden för dem som fyllt 65. Nu vill Bollnäsföretagaren utveckla sitt bemanningsföretag vidare inom hemtjänsten där stora privatiseringar är att vänta. Men den här gången satsar Folke Rahm på arbetslösa personer mellan 50 och 65 år.

– När du blir 50 är du körd på arbetsmarknaden, men om du kan komma in och tillhöra en grupp seniorer kanske du kan få jobba fram till pensionen och där ser jag en möjlighet, säger Folke Rahm.

Satsar på LOV
Hittills har Folke Rahm satsat på pensionärer, men i höst ska han sjösätta ett helt nytt företag som har sin inriktning på regeringens nya bestämmelser för hemtjänsten.

Den nya lagen kallas för LOV, Lag om valfrihetssystem, och får nu fritt får tillämpas av kommunerna. Det innebär att alla hemtjänstberättigade medborgare i framtiden har rätt att själva välja vilken typ av vård de vill ha.

Ovanåker inför lagen
Folke Rahm säger att Ovanåkers kommun redan fattat beslut om att införa LOV som ett komplement till den kommunala hemtjänsten och att diskussioner förs i andra kommuner.

Vad företaget ska heta är inte bestämt, men klart är att det kommer att bestå av personer mellan 50 och 65 år som på ett eller annat sätt hamnat utanför arbetsmarknaden. Och Folke Rahm ser fördelar med en rutinerad personal.

Förståelse för varandra
– Det är äldre som sköter äldre och de kan snacka sinsemellan på ett annat sätt, säger Folke Rahm.

Med Hyr en pensionär har priserna kunnat hållas nere eftersom arbetsgivaravgifterna är lägre, men nu kommer konkurrensen ske på samma villkor som övriga marknaden.

– Det är mycket sämre förtjänst på det viset men samtidigt ser vi det som en utmaning och vi tror att det skulle vara jättekul att pröva.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".