Hofors

Många Hoforselever utan betyg

Uppdaterad: 16.30
Var tredje elev i Hofors lämnar grundskolan utan fullständiga betyg. Det konstaterar Skolinspektionen i en rapport som presenterades på fredagen, där det framgick att elevernas betyg markant har försämrats under de senaste fyra åren.

Enligt skolchefen Agneta Dahlqvist har kommunen redan börjat åtgärda de brister som framkommit:

– Vi har skapat en gemensam målbild och utefter den ska vi göra de förbättringar som skolinspektionen påpekat. Vi kan mycket mer än vi visat idag och jag tror på ett bättre resultat framöver.

Skolinspektionen på plats
I dag besökte Skolinspektionen Hofors kommun för att berätta om den tillsynen de gjort av skolorna i Hofors.

Bland annat riktas kritik mot att elevernas betyg markant försämrats under de senaste fyra åren och att var tredje elev i kommunen går ut nian utan betyg i alla ämnen.

Skolinspektionen gör sådana här genomgångar av samtliga kommuner och skolor i landet.

Välkomnad granskning
Kenneth Axling är socialdemokratisk ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Hofors och han välkomnar granskningen:

– Överlag så säger man att vi har ett ganska bra resultat och bra grepp om verksamheten, men det finns en del synpunkter som vi också känner till.

Kan bli neddragningar
Många andra kommuner i Gävleborg har den senaste tiden varslat många lärare om uppsägning. Och även i Hofors kan det bli tal om neddragningar i framtiden. Något som kan göra det svårare att komma till rätt med problemen i skolan. Vi hör Kenneth Axling igen:

– Vi gör ju en strukturförändring av skolan utifrån minskat elevantal. Vi måste också ta till åtgärder utifrån den ekonomiska krisen som andra kommuner i Sverige.

Kan det komma neddragningar?
– Det kan komma, men vi vet inte i dagsläget.

Senast i september ska Hofors kommun redovisa vad man gjort för att rätta till de brister som Skolinspektionen har pekat på.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".