1 av 2
Fredrik Sträng på toppen av Makalu. Foto: Niklas Hallström
2 av 2
Foto: Fredrik Sträng

Fredrik Sträng mot nya mål

Bergsbestigaren Fredrik Sträng från Gävle är ute på nya äventyr i Asien. Han har nyligen kommit ned från Makalu och ska inom kort bestiga världens fjärde högsta topp Lothse.

Just nu befinner sig Fredrik Sträng tillsammans med kollegan Niklas Hallström i Kathmandu för att äta upp sig.

– Jag mår bra och sitter på hotellet i Katmandu. Det är en förutsättning att vila upp sig inför nästa utmaning, säger Fredrik Sträng.

Den andra maj var Fredrik Sträng och Niklas Hallström upp på Makalu, världens femte högsta berg. Nästa helg ska bestigningen av nästa berg Lothse världens fjärde högsta berg påbörjas.

Men det är bråttom om de ska hinna upp på toppen innan monsunen kommer in i början av juni. Om det lyckas innebär det att Fredrik Sträng och Niklas Hallström blir de första svenskarna som bestiger två 8000 meters toppar under samma säsong.

Vad gör du efter att ni bestigit Lothse?

– Då blir det tillbaka till Svedala och träningsläger under sommaren och det kommer bli mycket klättring framöver kan jag lova.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".