En kvinna i rullstol på ett äldreboende. Foto: Scanpix
Gävleborg

Oro för sämre tillsyn av äldreomsorgen

Pensionärer är oroliga för att tillsynen av äldreomsorgen i länet kommer att försämras. I början av nästa år flyttas ansvaret för tillsynen nämligen över till Örebro, och ingen av de som arbetat med saken i Gävleborg flyttar med.

– Den här omorganisationen är helt värdelös. Det är ju en omöjlighet för de här stackarna att klara av det, säger Aina Jansson, ordförande i distriktets kommunala pensionärsråd.

Från och med 2010 är det meningen att socialstyrelsen ska ta över tillsynen av bland annat äldreomsorgen. Det formella beslutet fattas den 18 maj men redan nu har man börjat förbereda sig för sammanslagningen.

Färre kontroller
För Gävleborgs län innebär det att tillsynen av bland annat äldreomsorgen flyttas till Örebro, och det är det här som oroar Aina Jansson, ordförande för distriktets kommunala pensionärsråd.

– Tidigare så har de ju gjort besök äldreboenden och de gör också anmälda och oanmälda stickkontroller, säger hon.

Hillevi Assarson är en av de fyra personer som arbetat med tillsynen här i Gävleborg och hon berättar att ingen härifrån följer med Örebro.

– Det är tre personer som har sökt sig andra tjänster och så är det jag som har tackat nej, säger Hillevi Assarson.

Vad innebär det här?

– Vi har kunskap om länets äldreomsorg och nu kommer det ta lite tid för den nya organisationen att lära känna äldreomsorgen i länet.

Eva Sunneborn, som är tillförordnad chef för den nya organisationen i Örebro, säger att ingenting ännu är bestämt och att hon därför inte kan svara på hur mycket man kommer vara på plats i länet för att göra kontroller. Aina Larsson har svårt att tro att man ska kunna det.

– Det är ju knappt att de har hunnit med det tidigare. Det är osannolikt att de ska klara det, säger hon.

Linnea Ericsson
linnea.ericsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista