Gästrikland

Sportfiskare vill rädda Gavleån

Gavleån är död ekologiskt sett och det är det kommunala bolaget Gävle Energis fel. Det hävdar sportfiskarna i Gästrikland som nu har gått samman för att åter få liv i Gavleån.

Gavleån är hårt reglerad av det kommunalt ägda bolaget Gävle Energi. Inte mindre än sju kraftverk finns längs med åns väg från Storsjön till Gävlebukten. Något som gör fiskvandring omöjlig eftersom det inte finns en enda fiskväg där fiskarna kan passera.

– Den är helt förstörd när det gäller livet i vattnet, säger Bernt Moberg som är sportfiskare och fiskeskribent i Gävle.

Kan göras mer
Gavleån har dessutom varit reglerad under så lång tid att en restaurering kan bli svår säger Bernt Moberg, men det finns andra metoder som Gävle energi heller inte utnyttjar till fullo.

– I dag sätts det ut ett par tusen laxöringsungar i Gavleån men den naturliga reproduktionen, som nu är borta, handlade det snarare om 50 000 smolt, säger han.

Inte miljövänligt
Gävle Energi har under senare tid lanserat sig som ett miljövänligt energibolag med, vad man kallar för, källmärkt energi som är förnyelsebar energi. Men Bernt Moberg tycker inte Gävle energi kan kalla sig för miljövänliga.

– Nej det tycker jag inte. Det klart vi ska ha vattenkraft men man måste ju ta hänsyn och göra rätt för sig, säger han.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se