Gävleborg

Jägare får ersättning för eftersök

Jägare som ger sig ut för att spåra trafikskadat vilt, så kallat eftersök, ska ersättas ekonomiskt. Det meddelade jordbruksminister Eskil Erlandsson på Svenska Jägareförbundets årsstämma i helgen.

– Det är jätteviktigt, vi har ju ställt upp gratis i så många år. Men jag menar att det är en seger för djuren också, för om vi får ersättning prioriterar vi det här mer, säger Karl-Evert Helsén, jaktvårdskonsulent i Jägarförbundet Gävleborg.

I dag görs arbetet av frivilliga jägare som åker ut på uppdrag av polisen. Enligt Svenska Jägareförbundets beräkningar motsvarar ett års eftersök 14 000 dagsverken.

Viltolyckorna ökar
I takt med att viltolyckorna ökat har det blivit svårare att få folk att ställa upp. De flesta olyckorna inträffar dessutom på nattetid.

– Vi tycker att det är självklart att någon ska ta hand om viltskadade djur och det har ju gjorts på mer eller mindre frivillig basis av jägare, säger Christina Nilson-Dag, informationschef på Svenska Jägareförbundet.

Med det nya förslaget tror Svenska Jägareförbundet att fler jägare kan tänka sig att delta i eftersök och att djurens lidande minskar.

I propositionen föreslås också att kraven höjs på bilister att anmäla om ett djur blir påkört. Förändringarna kommer att träda i kraft den första januari nästa år.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Theres Ulander, SR Västernorrland
theres.ulander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".