Allt fler varsel inom stålindustrin

Varslen inom företag kopplade till stålindustrin sprider sig.
13 500 personer har varslats i Sverige hittills sedan i augusti. Det visar en sammanställning som Sveriges Radio har låtit göra. Värst drabbat är västra Gästrikland där oron för varsel nu sprider sig på företagen.

Av de varsel som har lagts inom stål- och metallindustrin i Sverige sedan i augusti har en del redan fallit ut som uppsägningar - förra veckan blev det ju klart att sammanlagt 550 metallare tvingas gå från Sandvik Material Technology, SMT , några av dem med avtalspension.

Men många varsel har ännu inte trätt i kraft. På Ovako till exempel är det varselstopp fram till sista juni eftersom personalen gått med på att ta ut sin bonus i ledighet istället för i pengar.

Ser en dyster framtid
Anna Jensen Naatikka är ombudsman för IF Metall i Västra Gästrikland och hon ser en dyster framtid för sina medlemmar.

– Det får ju oerhörda konsekvenser. Sedan är väl risken att när det väl vänder att vi inte kommer tillbaka till samma höga nivåer produktionsmässigt som tidigare. Även om det vänder är det inte säkert att de får tillbaka sina jobb för att man kommer att behöva färre i personalen, säger hon.

På IF Metall ser man att många kommer att tvingas ändra levnadsstandard när man går från välbetalda skiftjobb till a-kassa. Något som också gäller för Micke Harjula om han tvingas sluta.

– Det kommer att kännas rejält, det kommer det att göra. Jag får säkert gå ner till hälften jämfört med vad jag tjänar nu om jag ska gå på a-kassa. Så man får väl börja fundera på vad man kan dra in på för att överleva. Skulle man behöva gå på a-kassa nu, då är det nog många som det kommer att rasa för, tror han.

Jenny Sanner Roosqvist
jenny.sanner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista