Grannsamverkan stoppar mördarsniglar

Förra året slog mördarsniglarna till på allvar, framför allt i de södra delarna av Gävleborg. Och för dem som vill minska årets trädgårdsplåga är det nu under våren som man har störst chans att göra nytta.

Mördarsnigeln, eller den spanska skogssnigeln som den egentligen heter, är en välbekant irritationskälla i många trädgårdar runtom i länet. Problemet är att snigeln äter nästan alla gröna växter som finns i trädgården.

Kommer fram på våren
Det är nu på våren som de övervintrande, unga och små mördarsniglarna kommer fram. I det här stadiet har de inte hunnit börja föröka sig ännu. Det betyder att det är nu som man har chansen att verkligen få bukt med mördarsniglarna, enligt Annika Thyrestam på Hedvigs Trädgård i Gävle.

Det är mycket jobb och tid som går åt om man drabbas av snigelplågan. Vare sig man väljer att bekämpa dem genom att plocka dem manuellt eller att använda sig av snigelgifter, är Annika Thyrestams tips att samverka med grannar eftersom det är mycket effektivare.

Lindrigt snigelår
Undvik att ha öppna komposthögar där sniglar trivs, och varför inte uppmuntra även barnen att samla sniglar. Och även om sniglarna definitivt kommer i år igen, finns det förhoppningar om att det i alla fall ska bli ett lindrigt snigelår, enligt Ted von Proschwitz, snigelexpert och förste museiintendent Naturhistoriska museet i Göteborg.

Numera är det tillåtet att använda sig av parasiter som man planterar i sin trädgård, och som tar kål på sniglarna. Men de fungerar bara på unga sniglar, och därför är det nu, när det bara finns ungdjur, som man ska använda den metoden.

Olika metoder
Annars är det vanligaste sättet att bekämpa sniglarna helt enkelt att plocka dem, lägga dem i en hink och sen antingen frysa in dem eller hälla kokande vatten på dem. Man kan också använda en tång för att klippa dem i tu eller använda snigelgift, men det kan bli dyrt i längden.

Växter som mördarsniglar är mindre intresserade av är till exempel näver, alunrot och pioner, de klarar sig hyfsat även med sniglar i trädgården.

Om du planerar en trädgård, tänk på att använda mycket grus och stenmaterial, som är svårare för sniglarna att förflytta sig över. Om du trots allt har en öppen kompost, lägg plattor eller grusrester runt den. Sätter man den gul-orangea sommarväxten Tagetes som sniglarna tycker mycket bra om, kan man få en bra indikation på när sniglarna har satt igång.

Filip Stiller
filip.stiller@sr.se