Diseldrift i Gävle kritiseras

Miljöpartiets EU-parlamentariker Inger Schörling är starkt kritisk till Gävle kommuns planer att från och med årsskiftet ersätta etanoldriften av stadsbussarna med diselbränsle. Den utvecklingen går enligt Schörling stick i stäv med två nya EU-direktiv som offentliggörs först på måndag och som betyder förbättrade möjligheter för Sverige att behålla och kanske utöka skattelättnaderna för biobränslen som exempelvis etanol.
Det ena direktivet är en aktionsplan som ska stimulera en ökad användning av biobränslen.Särskilt framhålls målet att 20 procent av disel- och bensinförbrukningen inom EU ska ersättas med i första hand etanol före år 2020. Det andra direktivet fastslår att medlemsländerna oaktat konkurrensreglerna ska kunna införa kraftiga skattereduktioner för biobränslen. Direktiven ska tolkas som att EU-nu ger grönt ljus för fortsatta satsningar på alternativa drivmedel genom att tillåta 50-procentiga skattelättnader i medlemsländerna, säger Inger Schörling till SR Gävleborg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".