Rättegång med bluffakturor inledd

Idag inleddes rättegången mot fyra män som jobbar på ett gävleföretag i byggbranschen. De misstänks ha tagit emot bluffakturor och delat pengarna mellan sig.
Ytterligare två män åtalas för att ha skrivit ut fakturorna. Alla sex männen befann sig i Gävle tingsrätt i dag. -De är åtalade för grovt skattebrott, medhjälp till grovt skattebrott, försvårande av skattekontroll och grovt bokföringsbrott, säger åklagare Ulf Back. Enligt åklagaren har de fyra männen tagit emot 40 fakturor för varor som aldrig levererats. Fakturorna har skrivits ut av en person på ett företag i Nora och han ska ha fått motsvarande momsen - det vill säga 20 procent av fakturabeloppet - som tack för hjälpen. Resten har gävleföretagarna tagit ut och delat på. Gävleföretagarna erkänner att de har tagit emot bluffakturor och tagit pengarna, 200 000-300 000 per person. Men de går inte med på att det rör sig om 40 fakturor. Hur många fakturor det egentligen är har de glömt bort. Rättssystemet ser allvarligt på ekonomisk brottslighet, så om de döms kan det bli fängelse. Mannen som ska ha skrivit ut fakturorna erkände i polisförhör att det var bluffakturor, men har sedan dess tagit tillbaka sitt erkännande och hävdar nu att varor levererats. Ytterligare en person på ett stockholmsföretag står åtalad för att ha skrivit ut fem bluffakturor till gävleföretaget. Han nekar till brott även om gävleföretagarna säger att det visst var bluffakturor. Härvan upptäcktes för tre år sedan i samband med ett rikstäckande projekt där Nora-företaget granskades.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".