Gävle

Boverket underkänner gångtunnel

Gävle kommuns planer på att bygga en stor gångtunnel under järnvägen i Nygatans förlängning har på nytt stött på patrull. Den här gången är det remissinstansen Boverket som i likhet med länsstyrelsen underkänner projektplanen.

Boverket har samma åsikt som länsstyrelsen att en gångtunnel med en lång nerfart förstör stadsplanens rutnätsstruktur och därmed det kulturhistoriskt intressanta esplanadsystemet i centrala Gävle.  

Boverket är också kritiskt till att ett tjugotal lönnar i området måste avverkas för att bereda plats för nerfarten till tunneln.  

Segslitet stadsplaneärende
Gävle kommun vill att gångtunneln ska binda ihop centrala Gävle med bostadsområdet Öster och Alderholmen. Planen är att öppna centrum mot havet med en stor, ljus och trygg gångtunnel.
Det ingreppet i statsplanen är dock för stort anser Länsstyrelsen som redan i november i fjol gjorde tummen ner för mångmiljonprojektet.
Gävle kommun överklagade länsstyrelsens avslag till regeringen och dagens besked från Boverket är avsett att vara vägledande för regeringens kommande beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista