Söderhamn

Ungdomar ska få lära sig att vara kritiska

Just nu pågår en åsiktsfestival för ungdomar i Söderhamn. Omkring 700 tjejer och killar från hela landet träffas för att lära sig hur man kan påverka samhället och göra sin röst hörd.

Louise Hellström från Sollefteå, Rebecka Jansson och Stina Andejon från Alvesta sitter och äter lunch när SR Gävleborg träffar dem . När de inte käkar är de med i en workshop som heter Bli inte lurad i skolan där de får lära sig mer om vilka rättigheter de har i skolan.  

Det är Röda Korsets Ungdomsförbund (RKUF), Ungdom Mot Rasism, (RFSL Ungdom) och Ungdomens Nykterhetsförbund som står bakom Urix Åsiktsfestival. Och syftet med festivalen är bland annat att Öka ungdomars aktiva deltagande i samhällslivet och att visa att ungdomar är en resurs i samhället
Festival började igår kväll och avslutas på söndagsmorgonen och att den bara är öppen för ungdomar är något som Stina Andejhon från Alvesta gillar:
 - Det är många ungdomar som vill engagera sig och det kan man göra här, säger hon.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista