Gävleborg

Nu har Digital X dragit igång

Digital X, Radio Gävleborgs unika konstprojekt, är nu igång. Tio kommuner deltar och målet är att skapa ett konstverk med hjälp av en GPS-mottagare. Konstnärens rörelser bildar alltså streck på en karta. Tobias Wassberg vill skapa streck uppe från himlen och tog hjälp av en flygare.

Det är Paul Andersen från Västra Gästrike Flygklubb som ska ta konstnären upp i luften för att han ska få digitala rörelser som i sin tur blir streck i ett konstverk.

Över hela länet ägnar sig konstnärer åt att skapa vackra bilder med hjälp av GPS-teknik - de målar helt enkelt genom att röra sig i landskapet. Tobias är Sandvikens konstnär:

– Jag sa att jag skulle göra något stort... och jag tror att det blir det också, säger han. 

Idén till konstverket kom till honom över natten - men sedan var han tvungen att komma på hur den skulle förverkligas. Och det har krävts mycket planering:

– Till en början trodde jag inte på det här. Men efter olika tester så verkar det fungera, säger flygaren Paul Andersen.

Linnea Ericsson
linnea.ericsson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista