Söderhamn

Unik pianosamling hotad

En av världens främsta samlingar av historiska pianon och andra klaviaturinstrument är hotad. Söderhamns kommun har nämligen sagt upp lokalerna i Vågbro som den ideella föreningen Klaverens Hus använder. Men nu ska kommunen tillsammans med förningen uppvakta kulturdepartementet för att få staten att ta över ansvaret.

Forskaren och klaverexperten Eva Helenius visar upp samlingen på omkring 370 unika instrument.

– Vi måste använda varje kvadratmillimeter för att förvara instrumenten under tak och varje rum är tättpackat med instrument, säger Eva Helenius.

Under 11 år har klaverens hus och Söderhamns kommun haft ett samarbete där kommunen stöttat klaverens hus med hyra för både en utställningslokal och huvudsamlingen med en kostnad på drygt en halv miljon kronor per år.

Men den första juli slutar kommunen betala hyran för huvudsamlingen och sparar då 175 000 kronor per år.

– Någon gång kommer man till vägs ände för hur länge en kommun av Söderhamns storlek ska bära på ett riksintresse och bekosta hyran för det riksintresset, säger Magnus Svensson som är ordförande för kultur- och samhällsutvecklingsnämnden i Söderhamn.

Därför kommer nu kommunen tillsammans med klaverens hus ta kontakt med kulturdepartementet för att få staten att ta över ansvaret för samlingen.

– Det välkomnar både jag och styrelsen, säger Gunnar Julin, ordförande i Klaverens hus.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista