Gävleborg

Gävleborgarna köper mer sprit än någonsin

Trots att det genom EU blivit möjligt att ta in stora mängder alkohol och importera, har försäljningen på Systembolaget ökat i stadig takt de senaste tio åren i Gävleborg. Införelsekvoterna som successivt ökat, när det gäller att föra in alkohol från EU, har alltså inte fått kunderna att överge Systembolaget.

Öppna gränser och fri rörlighet är grundläggande EU-principer. Men trots att det blivit möjligt att ta in stora mängder alkohol ökar alltså Systembolagets försäljning. För tio år sedan såldes i ren sprit räknat drygt 890 000 liter alkohol i Gävleborg. Förra året var motsvarande siffra 1,2 miljoner. Sergio Manzuranes på Länsstyrelsen i Gävleborg menar att alkohol handlas både från EU och från Systembolaget i dag och att konsumtionen ökat i och med EU-reglerna

–Det leder till att man dricker mer, säger Sergio Manzuranes, alkoholhandläggare på Länsstyrelsen.

Ökade införelsekvoter
Innan Sverige gick med i EU låg införelsekvoterna för alkohol på ett par liter, medan någon begränsning knappast är att tala om med dagens kvoter. Dessutom har EG-domstolen öppnat för privatimport över internet.

Sergio Manzuranes tycker det är bra att Sverige kommer ta upp frågan under sin kommande ordförandeperiod i EU, och han tror att det krävs strängare regler för att hindra den ökade konsumtionen.

–Då måste man gå tillbaka till den gamla alkoholpolitiken och minska införelsekvoterna, säger Sergio Manzuranes.

Therese Jacobson
therese.jacobson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista