Gävle

Historiska skepp festivalhöjdpunkt

Nu sjösätter Gävle kommun den tre dagar långa Marinfestival som förväntas bli den stora publikmagneten i Gävle i sommar. Den nya havsnära stadsdelen Alderholmen blir festplats den 14-16 augusti och ett stort artistuppbåd med Thomas Di Leva i spetsen ska garantera succén. Dessutom ska tio vackra skepp lägligt angöra vid festplatsen.

De historiska skeppen är kanske det allra viktigaste enligt kommunens informationsansvariga Anna Östman.

–Det kommer att knyta an till Gävles fantastiska historia som handels- och sjöfartsstad samtidigt som vi har Gävle Strand som granne som verkligen signalerar framtid, säger Anna Östman.

Någon ersättare för Cityfesten är det inte fråga om. Istället ett ytterligare försök till att få Gävle att uppfattas som en levande sjöstad.

Festivalens besökare kommer bjudas på en mängd olika aktiviteter såsom, uppträdande från Falubandet P-floyd , Jack Vreeswijk och för de yngre Tobbe trollkarl.

Dessutom sänder P4 svensktoppen från festivalområdet liksom Gävleborgssegraren i Svensktoppen nästa.

Ett problem i sammanhanget är att den nyfödda stadsdelen Alderholmen till stora delar fortfarande utgör en ganska stökig arbetsplats. Men grushögarna och lastmaskinerna ska städas bort i god tid lovar Anna Östman.

–Det kommer att få en ordentlig ansiktslyftning innan vi öppnar portarna till Gävle Marinfestival.

Johannes Kvist
johannes.kvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista