Akutbilarna läggs ned

Landstingets akutbilar läggs ned nu till sommaren. Det beslutade en enig landstingsstyrelse i dag. De två akutbilarna finns i Hudiksvall och i Gävle. Bilarna har varit bemannade med narkossköterskor som har en spetskompetens för att rädda liv när patienten har råkat ut för an allvarlig skada.

Akutbilarna har ryckt ut för att möta ambulansen för att kuna ge patienten narkos, smärtlindring och frigöra andningsvägarna. De 15 narkossköterskorna som nu bli över kommer nu slumpvis att bemanna de 25 ambulanserna som finns i länet.

Under förra året ryckte akutbilarna ut cirka 20 gånger och enligt den ambulanspersonal som Radio Gävleborg har pratat med så fanns det flera personer där som troligtvis räddades till livet tack vare akutbilarna.

För säkerhets skull så inrättar man nu en beredskap i Bollnäs, Hudiksvall och Gävle för att kunna tranportera svårt sjuka eller skadade patienter mellan sjukhusen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista