Kryssen viktiga i EU-valet

EU-kandidaternas kryssjakt trappas nu upp i valrörelsens slutspurt. I EU-valet är kryssen viktigare än i riksdagsvalet eftersom gränsen för att komma in i EU-parlamentet via kryss är lägre. Även de som står långt ner på listorna kampanjar därför intensivt för sig själva.

Jonas Holm kandiderar för Moderaterna på 27:e plats. Trots att han har sin listplacering emot sig lägger han mycket tid på sin personliga EU-kampanj.

– I mitt fall satsar jag inte så mycket pengar utan det är ju tiden jag lägger ner på det här som jag satsar på, säger Jonas Holm.

För de EU-kandidater som står långt ner på listorna är personkryssen den möjliga vägen till parlamentet.

I riksdagsvalet krävs åtta procent av partirösterna för att bli invald, men i EU-valet är fem procent tillräckligt. I förra EU-valet gick tre kandidater förbi toppnamnen in i parlamentet.

Men förutsättningar för att slåss om de åtråvärda kryssen är inte lika för alla. Miljöpartiets Bodil Ceballos får som toppkandidat extra skjuts av partiet.

– Jag har lite bättre förutsättningar än andra. Vi tre som ligger överst på listan har till exempel fått en del kampanjematerial från partiet som vi kan dela ut och de hjälper oss att ordna och organisera våra resor runt om i landet, säger Bodil Ceballios.

Jonas Holm inser att chanserna är små för honom att lyckas få tillräckligt många kryss.

– Jag tror inte att det är möjligt att jag kommer att ta en plats i EU-parlamentet men däremot vill jag vara med och bidra till att få upp valdeltagandet och det kommer vara mitt strå till stacken här, säger Jonas Holm.

Therese Jacobson
therese.jacobson@sr.se

Hasse Persson
hasse.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista