Extremt mycket dioxin i Gävlebukten

Färska forskningsrön visar att det är extremt höga halter av det giftiga ämnet dixion i Gävlebukten. På vissa platser är halterna fem till tio gånger högre än på andra jämförbara platser. Och det är med största sannolikhet träindustrin som är orsaken säger miljökemisten och forskaren Kristina Sundqvist, som i morgon fredag doktorerar om de här nya rönen vid Umeå unversitet.

–Det området som helt tydligt har de högsta halterna det är ju Gävleområdet, säger Kristina Sundqvist. ´

Vad beror det på att det är så höga halter just i Gävleområdet?

–Ja, våra analyser de visar att det antagligen är den höga andelen av industrier som massaindustrier och sågverk som har orsakat att det är så höga halter just i Gävleområdet, säger hon.

Vad Kristina Sundqvist och hennes kollegor har gjort är att samla in bottenmaterial längs med Sveriges kust och sedan analyserat det kemiskt. Och resultaten är entydiga, Gävlebukten sticker ut med sina höga halter om man jämför med andra platser.

–Ja, det är åtminstone ett par gånger högre, men sedan har vi enstaka prover som är betydligt högre. Där kan det röra sig om 5-10 gånger högre nivåer, säger Kristina Sundqvist.

Och med största sannolikhet är det förorenade marker och träindustrin som gör att dioxinhalten i Gävlebukten är så hög.

–Allting tyder på att det har någonting med olika träindustrier att göra, om det då är massatillverkning eller andra industrier i den branschen, cellulosaindustri, det kan vi inte avgöra egentligen för vi vet inte vad de kan tänkas släppa ut i dag, avslutar Kristina Sundqvist.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista