Gävle

Kritik mot elbilars säkerhet

Säkerheten kring elbilen "Think" som bland annat Gävle Energi vill låta barnfamiljer testa ifrågasätts nu av centerpartisten Marina Alfredsson-Bror. Hon menar att elbilarna är alldeles för dåligt krocktestade och ställer sig frågan varför det kommunalt ägda bolaget Gävle Energi inte ställer samma krav som staten gör vid inköp av bilar.

–De är inte krocktestade. Man har inte en aning om hur en barnfamilj blir utsatt om man skulle krocka i 90 kilometer i timmen. För det är ju så att de här bilarna kan komma upp i 100 kilometer i timmen, säger Marina Alfredsson Bror.

Men några 100km/h är det inte frågan om, det säger Lars-Åke Skjöld som leder elbilsprojektet åt bland annat Gävle Energi, Sandviken Energi och Midroc Electro. Trots att experter på vägverket inte skulle råda sin personal att åka i elbilen , så tycker Lars-Åke Skjöld att det är barnfamiljernas eget ansvar för hur man använder bilen.

–Är de beredda på att använda den för stadstrafik - för den är ju en stadstrafikbil som vi pratar om, det är ingen bil som man ska ligga och nöta i 110 kilometer i timmen på en motorväg med. Är de beredda på att ta den risken, ja, då är de också medvetna om hur den här bilens egenskaper är, säger Lars-Åke Skjöld.

Kräver inte högsta betyg
Trots att bilen är liten och har få så kallade krockzoner så har den typgodkänts av EU. Men när svenska staten köper in bilar så kräver man att bilen ska ha högsta betyg i Euro NCAP´s krocktester. De kravet ställer inte Gävle Energi på sina elbilar.

–Ska vi lägga ner prövningen av nya miljömetoder för att krocksäkerheten kanske inte är optimal enligt vissa experter? frågar sig Lars-Åke Skjöld.

Centerpartisten Marina Alfredsson Bror tycker att det borde vara en självklarhet att ett kommunalägt bolag skulle ställa samma krav som staten.

–Jag vill inte sätta en barnfamilj i de här bilarna och veta att det är någon familj som kommer att fara illa om man krockar, avslutar hon.

Johannes Kvist
johannes.kvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista