Gävle

Man hängde sig på häktet

Häktespersonalen kände till att den 36-årige man som avled efter att ha försökt strypa sig själv på häktet i Gävle i onsdags var självmordsbenägen. Trots det lyckades alltså mannen, som skulle avvisas till Afghanistan, ta sitt liv.

Enligt Håkan Ström som är Kriminalvårdschef i Gävle stod mannen under regelbunden tillsyn.

– Det hade gjorts en riskbedömning av mannen, han hade också varit i kontakt med anstaltens läkare. Bedömningen var att han skulle stå under tillsyn regelbundet, säger han.

Väntade på avvisning
Den 36-årige mannen var afghansk medborgare och hade avtjänat ett femårigt fängelsestraff för grov mordbrand. Sedan den 14 maj satt han på häktet i Gävle för Migrationsverkets räkning i väntan på att bli avvisad till Afghanistan.

Enligt polisens förundersökningsledare Kaljo Poltrago så tillverkade mannen en snara med trådar från en filt och från sina egna kläder som han hängde upp i en liten skruv i cellen så att han kunde kväva sig själv. Men personalen upptäckte ganska snart vad som hänt.

– Hans hjärta slog fortfarande när de fick ner honom och gjorde hjärt- och lungräddning. Ambulansen kom och han levde några timmar på onsdagseftermiddagen men somnade in på kvällen, säger Kaljo Poltrago.

Ingen brottsmisstanke
En teknisk undersökning har gjorts av cellen och personalen kommer att förhöras kring händelsen. Men enligt polisen finns det i nuläget ingen misstanke om brott.

Enligt Kriminalvården var det här det första självmordet på ett svenskt häkte sedan förra sommaren. Sedan häktet i Gävle öppnade 1971 är det det andra självmordet.

– Det finns alltid en risk att sådant här kan hända. Vi har ju av och till självmordsförsök som vi lyckas stoppa och rädda livet på personen, säger kriminalvårdschefen Håkan Ström.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista