Gysinge

Kritik mot myggbekämpning

Tidigare i veckan beslutade landshövding Barbro Holmberg att tillåta bekämpning av myggor i Färnebofjärdens nationalpark och Gysinge naturreservat. Därmed kör hon över handläggaren som utrett ärendet och dennes chef, som bägge tycker att man inte kan tillåta bekämpning i området innan det är tillräckligt utrett.

–Jag tycker inte att vi kan tillräckligt mycket om BTI för att kunna tillåta bekämpning inom de skyddade områdena, säger Ann Gudén, enhetschef för skydd av natur som är den enhet som handlagt ärendet.

Historien är full av exempel där man först trott att ett bekämpningsmedel är ofarligt. Efter många års användning har det visat sig att så inte är fallet.

Det mest kända är DDT som 1948 belönades med nobelpriset men som sedan visade vara mycket skadligt för både djur och människor.

Och för att förhindra att något mer sådant ska hända vill Ann Gudén att man ska vara försiktig innan man tillåter bekämpning.

Men landshövding Barbro Holmberg, som tagit beslutet, är av en annan åsikt.

–Det är utrett ganska mycket och vi har rätt bra underlag. Det är använt i Tyskand i över 30 år så det är inte så att vi inte vet någonting, säger Barbro Holmberg.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista