Älvkarleby

Åtalad för nätofredande

I dag åtalades en man i Älvkarleby kommun vid Uppsala tingsrätt i det som bedömts som ett av Sveriges mest omfattande fall av sexuellt ofredande. Mannen, som är i dryga 30-årsåldern, ska ha tvingat mängder med tonårstjejer i Sverige till sexuella handlingar framför datorns webb-kamera.

Thomas Bälter Nordenman är kammaråklagare:

– Det är en mycket omfattande förundersökning som polisen jobbat med i ett halvår och det rör sig om 59 målsäganden. Min uppfattning är att det är dags för ett fängelsestraff nu.

Det handlar om grovt utnyttjande av barn för sexuell posering samt försök till samma brott. Utöver det åtalas mannen också för att ha våldtagit en 14-årig flicka, bekant till familjen.

Många flickor under 15
De utsatta flickorna ute i landet är i åldrarna 11-20, många av dem är under 15. Under chatten med flickorna har mannen först utgett sig för att vara en ung flicka själv. Innan chatten började hade han redan kartlagt flickorna, deras vänner och anhöriga. Efterhand har han börjat framställa hot om att han ska döda flickorna eller deras anhöriga och kompisar om de inte slår på webb-kameran och tar av sig kläderna. Under hot har flera också tvingats utföra sexuella handlingar.

Hotade att döda
I ett fall, där offret är en 16-årig flicka från västra Sverige, har mannen påstått att han kidnappat flickans mamma, och att han skulle döda mamman om inte flickan hämtade en manlig bekant och hade sex med honom framför webb-kameran.

Det var ett av de första fallen som upptäcktes och ärendet har nu växt till en av Sveriges mest omfattande utredningar, där hundratals poliser i landet varit involverade och där själva förundersökningen är på cirka 4 000 sidor.

Spelade in filmklipp
Utredare som gått igenom mannens datorer har hittat ett 40-tal filmsekvenser, som mannen hade spelat in när flickorna visade sig på webb-kameran. Där finns också i vissa fall mannens röst, där han via mikrofon hotar flickorna och säger åt dem vad de ska göra:

–Man ser de här övergreppen och hör hur han hotar flickorna, så bevisningen är mycket god, säger kammaråklagare Thomas Bälter Nordenman.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista