Nedre Dalälven

Oklart om myggbekämpningen är farlig

Det går inte att avgöra om bekämpningsmedlet som används för att bekämpa myggor kring Nedre Dalälven är farligt eller inte. Den uppföljning som är gjord hittills är helt enkelt för dålig.

Christer Nilsson är den oberoende forskare från Umeå universitet som har haft i uppdrag att undersöka myggprojektet.

– Man säger att BTI är verksamt mot stickmyggor och exempelvis knott, men är ofarligt för andra organismer. Men det kan man inte visa eftersom man inte har ett material som tål en statistisk bearbetning

Oklart om det skadar naturen
Naturvårdsverket har gett Christer Nilsson, professor vid Umeå universitet, uppgiften att kontrollera det uppföljningsprogram som myggbekämparna har presenterat, som säger att bekämpningsmedlet BTI bara slår ut stickmyggor och inte skadar den övriga naturen.

Men de slutsatserna kan man inte dra med hjälp av det uppföljningsprogram som myggbekämparna har konstruerat säger Christer Nilsson.

-- Man har inte designat försöken på ett sådant sätt att man fått tydliga resultat och vi tycker inte att det är meningsfullt att fortsätta med den verksamheten.

Allvarligt problem
Christer Nilsson säger inte blankt nej till bekämpning av myggor med BTI. Han skriver i sin rapport att man måste ta myggproblematiken på största allvar. Men han påtalar att man måste vara försiktig med att tillåta bekämpning, särskilt i skyddade områden.

– Det är inte heller så att BTI försvinner ur marken efter ett par dygn, under vissa omständigheter kan bakterierna leva kvar i marken i flera pår. Det finns skäl att vara försiktig med användningen.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista