Piratpartiet växer i länet

Piratpartiet växer i Gävleborg. Partiet har nu 1 300 medlemmar i länet, och nu bedrivs ett intensivt jobb för att attrahera väljare till EU-valet.

– Sedan i början av året har vi haft flera stycken flygbladsutdelningar, delat ut flyers, vi har haft en piratpicknick och piratfika. Vi har fått flera nya kommunledare utspridda över hela länet den senaste 1 ½ månaden, så det är mycket nytt som sker, säger Andreas Rönnqvist, valkretsledare i Gävleborg.

Ingen av Piratpartiets EU-kandidater kommer från Gävleborg, men partiet får allt fler medlemmar i länet. Under våren har partiet ökat från 400 medlemmar till 1 300 i länet.

Tror på framgång i valet
Inför EU-valet bedriver Piratpartiet nu aktiv kampanj på internet och lokalavdelningen i länet planerar också en demonstration inför valet. Andreas Rönnqvist tror på en stor framgång i valet och han tror att partiet kan gynnas av att det är många förstagångsväljare i år.

– Jag tror att vi kommer in. Jag tror till och med att vi kommer att få flera platser i parlementet, säger han.

Svarar på kritik
En kritik som riktats mot uppstickaren Piratpartiet är att de saknar politik på de områden som inte handlar om hjärtefrågorna upphovsrätt och integritet på internet. Men Andreas Rönnqvist ser inte det som problematiskt:

– Det här är de frågor som vi inte kommer att förhandla bort, så det handlar inte om att vi saknar en politik. Vi kommer också att alliera oss, antingen med det liberala eller det gröna blocket i EU-parlemenetet, så vi kommer att följa deras linje i så fall, säger han.

Therese Jacobsson
therese.jacobsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista