Kritik mot begränsning av vargar

Det är fullt tillträckligt med de 200 vargar som finns i Sverige i dag. Det har både Naturvårdsverket och rovdjursutredningen slagit fast och även regeringen vill från och med nästa år begränsa vargstammen till 200 djur. Johan Bodegård chef för Artdatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet emellertid kritisk. 200 vargar är på tok för litet, tycker han.

Rovdjursfrågan har utretts i omgångar. Nu senast lämnade Naturvårdsverket, på uppdrag av regeringen, ett förslag om hur rovdjuren ska förvaltas i framtiden.

Den svåra nöten att knäcka är hur många djur som ska finnas för att rovdjursstammarna ska vara livskraftiga, samtidigt som massor av andra aspekter måste vägas in - som hur många bytedjur rovdjuren tar och hur stor skada dom gör på tamdjur till exempel.

Tar inte tillräcklig hänsyn
Men enligt Johan Bodegård, och Artdatabanken, så har tidigare utredningar inte tagit till tillräckligt stora säkerhetmarginaler när man har räknat på hur många djur som bör finnas.

Det är ett eu-direktiv som Artdatabanken har utgått ifrån som säger att man ska göra sådana här beräkningar med god marginal. Något som alltså rovdjursutredningen inte har tagit hänsyn till enligt Johan Bodegård.

Hur många djur som ska finnas av till exempel varg vill inte Johan Bodegård och Artdatabanken gå in på men det krävs alltså betydligt många fler än dom drygt 200 som finns i Sverige nu.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista