Gävle

Elbilsfamiljerna vinkas av

Över 500 familjer från Gävle-Sandvikenområdet ansökte om att få bli testförare till den norskproducerade elbilen Think. I dag var det dags för de första familjerna att få bege sig ut på länets vägar.

– Det är framför allt jag som kommer att använda bilen till och från jobbet och kanske skjutsa barnen till träningen, säger Ann-Charlott Ström.

Men gratis är det inte! För att kunna skjutsa barnen till träningen måste familjen Ström betala en fast hyreskostnad på 2 500kr och till det tillkommer förstås kostad för själva elströmmen. Så någon ekonomisk vinst på att köra miljövänligt, det kommer de inte göra säger Ann-Charlott Ström.

Elbilarna har fått kritik
Förra veckan kom dessutom kritik från centerpartisten Marina Alfredsson-Bror som anser att de nya elbilarna är trafikfarliga, de är små, saknar nästa så kallade krockzoner och är inte Euro NCAP testade. Men det är inget som oroar den nyblivne elbilsföraren Peter Ström.

– Det är klart, en liten bil är en liten bil och krockar den med en stor bil så är det ett klart underläge. Men ska jag resonera så måste jag ju hela tiden köpa den största bilen på marknaden, säger Peter Ström.

Johannes Kvist
johannes.kvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista