Gävleborg

Ökat intresse för att jobba utomlands

I lågkonjunktur och finanskris, med bland annat en ökande ungdomsarbetslöshet som följd, har intresset för att jobba ute i Europa ökat i länet. Det märker både arbetsförmedlingen och även det Eurodesk-kontor som ligger i Gävle och som ska informera unga om möjligheterna till sysselsättning i EU.

Rörlighet mellan EU-länder för arbetskraft är en av EU:s huvudprinciper och i den pågående EU-valrörelsen har jobben blivit en av de viktigaste frågorna. Det handlar bland annat om tryggheten på arbetsmarknaden men också om hur EU ska kunna skapa fler jobb för att bidra till ökad sysselsättning.

– Det som förr inte sågs som reel möjlighet har nu blivit en stor möjlighet för många, säger Hilal Tercan som är EU-samordnare på arbetsförmedlingen i Gävle.

Enligt den senaste statistiken från Arbetsförmedlingen ligger arbetslösheten i länet på drygt 8 procent och för ungdomar är siffran 15,5 procent. Därmed har Gävleborg fortfarande den högsta ungdomsarbetslösheten i landet.

Therese Jacobson
therese.jacobson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista