Bollnäs/Ovanåker

Satsar på att hjälpa arbetslösa ungdomar

Ungdomsarbetslösheten är hög i Gävleborgs län, 15,5 procent av de ungdomar upp till 25 år som skulle kunna jobba har inget arbete att gå till. Men i Bollnäs har nyligen ett tre-årigt projekt startat som ska hjälpa ungdomar att komma ut i arbetslivet. Daniel Englund, som snart fyller 22 år, är tacksam över projektet och tycker verkligen att det behövs.

Ovanåker har den högsta ungdomsarbetslösheten i länet på drygt 22 procent. I Bollnäs är nästan 17 procent av 18 till 24-åringarna antingen helt arbetslösa eller i någon form av åtgärd.

I april startades projektet PUB som står för praktisk utredning och bedömning. Det är en modell som ska hjälpa ungdomar ut i arbetslivet eller till en utbildning.

Projektet är tre-årigt och det riktar sig till ungdomar i Bollnäs och Ovanåker och sker i nära samverkan mellan Socialförvaltningen, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

Trots att det bara gått två månader sedan ungdomarna började märker coacherna Ida Mörtsell och Carina Lindberg en utveckling hos dem.

– Det är många som hittat viljan och det är viktigt, säger Ida Mörtsell.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista