1 av 2
Foto: Henrik Mattsson Gävle kommun
2 av 2
Bäcken rinner igenom området vid Sveriges Järnvägsmuseum. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg

Tungmetaller i idyllisk bäck

Hemlingbybäcken som rinner genom ett stort område i södra Gävle och ut till havet är starkt förorenad. Bygg- och miljö i Gävle kommun har hittat tungmetaller där med halter som ligger tre gånger över det normala. 60 olika företag i området Fjällbacken och Sörby Urfjäll ska nu få besök av fyra miljöinspektörer som ska kartlägga vad det är som måste ändras för att få stopp på miljöföroreningarna.

Gävle kommun vill nu få stopp på föroreningarna som rinner ut i Hemlingbybäcken som ligger inbäddad i en försommargrönska. Men vad som har hänt tidigare är man inte intresserad av eftersom det i 100 års tid har runnit ut föroreningar där. Idag finns nu höga halter av bly, koppar och zink.

Problemet med föroreningarna är att ån rinner ut i havet och kan påverka fisken där.Ett av de företag som ligger i området alldeles vid bäcken är Sveriges Järnvägsmuseum som använder stora mängder olja till loken.

– Ja, vi använder mycket olja till våra lok, säger Robert Sjöö är chef för Sveriges Järnvägsmuseum

Enligt Bygg och Miljö så finns det flera gamla oljeavskiljare i området som kan läcka olja ut till bäcken, men det är inget som Robert Sjöö är bekymrad över.

– Vid den senaste miljöinspektionen så hittades det bäcköringsyngel i ån här, så vattnet måste ju må bra, säger han.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".